Covid-19 si Criza economica
Ce vremuri ne asteapta?
Anul 2020 a venit cu un virus. Pentru unii a venit la sfarsitul lui 2019, pentru altii la inceputul lui 2020.
Acest virus a reusit sa se raspandeasca foarte usor la nivel global, afectand fiecare tara.
Unele tari au fost mai afectate, altele mai putin afectate, fiecare in functie de masurile luate pentru a oprii/incetini raspandirea virusului, care a si fost declarat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii ca pandemie.
Tarile care au fost mai putin afectate, au fost acele tari care au luat masuri cat mai prompte si de urgenta pentru limitarea raspandirii virusului Covid-19.
Circula tot felul de zvonuri cum ca ar fi produs in laborator, altii sustin ca vine de la lilieci.
Au aparut tot felul de teorii ale conspiratiei legate de Covid-19.
Nu am sa intru in detalii legate de teoriile conspirationale care circula pe internet, presa sau televiziune, consider ca sunt destui care dezbat aceste teorii.
Intrebarea pe care ne-o putem cei mai multi dintre noi, este in ce masura ne-a afectat acest virus sau mai bine zis pandemia?
Pe langa faptul ca era asteptata si o criza economica, din punctul meu de vedere datorita pandemiei urmarile vor fi mult mai grave.
Actiunile, piata imobiliara, o luasera pe o panta ascendenta. Preturile revenisera sau chiar le depasisera in unele sectoare sau situatii pe cele dinaintea precedentei crize economice din 2008-2009.
La fel ca si in natura, cum sunt anotimpurile, si in economie sunt cicluri economice, de cresteri si scaderi.
Din puctul meu de vedere criza care urmeaza sa vina va fi mult mai grea fata de crizele care au trecut, pentru ca ii prima data cand omenirea a fost lovita de o dubla criza, una sanitara urmata de una economica.
De ce spun ca va fi mult mai grea?
In primul rand pentru ca am fost obligati la izolare. Au fost foarte multe domenii afectate, care au inchis de tot activitatea.
Multe afaceri au avut de suferit si vor avea, deoarece acesta este doar inceputul.
Dupa o perioada de 60 de zile de stare de urgenta, am trecut la starea de alerta, care ne-a permis sa avem putin mai multa libertate de miscare, dar va mai dura pana vom putea sa revenim complet la starea de dinainte de pandemie.
In aceasta perioada multi vor incerca sa isi evalueze pierderile si sa gaseasca solutii de a-si salva afacerile in cazul in care mai au ce.
Totul depinde in mare masura de noi, cum vom trece peste ceea ce a fost si ce va urma.
Nu va fi usor pentru nimeni, ne asteapta vremuri grele, si va trebui sa facem sacrificii, dar impreuna putem sa trecem si peste aceasta incercare.
Unii au fost mai afectati decat ceilalti, dar acest lucru se datoreaza de felul fiecarui individ, antreprenor, familie, etc., cum si-a gestionat situatia financiara inainte de pandemie.
Cum s-a pregatit fiecare cand toate mergeau bine? Cati si-au luat niste masuri pentru o situatie ca cea a unei crize daca va veni?
Cati sunt cei care au agonisit sau au economisit in vremurile bune si s-au cumpatat atunci cand era din abundenta?
In functie de cum gestionezi lucrurile in viata personala sau o afacere cand iti merge bine, determina felul tau de a gestiona si o stare de criza.
Sunt 2 categorii de oameni:
– prima categorie sunt cei care au invatat ceva din precedenta criza si si-au luat masuri din timp
– iar cea de-a 2 a categorie sunt cei care nu au invatat nimic si vor repeta aceleasi greseli.
Esecul este cel mai bun invatator sau cea mai buna lectie pe care o poti invata, cu conditia sa stragi invatamintele necesare pentru a nu repeta aceeasi greseala.
Daca nu ai invatat nimic dintr-un esec, atunci mai mult ca sigur vei repeta din nou si din nou aceeasi greseala care te-a adus in situatia respectiva.
Atata timp cat nu invatam din greseli sau esecuri nu avem cum sa reusim si sa progresam.